Kesää, lomaa, töitä – ja tietoa syksyn 2020 tilanteesta.

Ajankohtaiset | Ohjausosaajat

Laiska töitään luettelee – niinpä. Juuri nyt laiskottaakin aika tavalla. Mutta on hyvä välillä vetää yhteen töitä ja meneillään olevia asioita.

Tämän kesän työt on tehty, lukuunottamatta kirjoitusprojekteja, joita sijoittelen sadepäiviin. Kirjoitan — innostavan, vaikkakin koronan katkoman — #Paraskoulu -hankkeen tutkimusraporttia. Lisäksi korjailen vanhaa tekstiäni, koska syksyllä Ohjaustyön oppaasta otetaan uusi tarkistettu painos. Saan korjata pienet harmilliset virheet, joita olen vuosien varrella havainnut. Toivottavasti vältän kiusauksen alkaa kirjoittaa teosta uudestaan…

Työstin kesällä pienen kommenttipuheenvuoron Communication and Medicine-lehden teemanumeroon, jonka teemana on ”Conversation analysis and change” ja tekstit käsittelevät psykoterapiavuorovaikutusta. Se tuli tehtyä kiireisesti, ja tekstiin jäi kamalasti virheitä, joita varmaankin korjautetaan. Korjauksia — onneksi pienehköjä — odottaa myös artikkelikäsikirjoitukseni Anne-Mari Soudon kanssa. Työotsikko on How does career guidance at schools encounter migrant young people? — Interactional practices that hinder socially just guidance. Tässä tekstissä muovaamme ehdotusta sosiaalisesti oikeudenmukaisen ohjauksen teoriaksi, hyödyntäen laaja-alaisen ohjauksen malliani sekä kummankin empiirisiä tutkimustuloksia (etnografiaa ja keskustelunanalyysiä). Jännittää, miten se vastaanotetaan.

Ensi syksynä minulla on pitkästä aikaa enemmän yksilö- kuin ryhmätyönohjauksia. Koulutusrintamalla tulossa Itä-Suomen yliopiston koordinoiman Uraohjauksen erikoistumiskoulutuksen Vuorovaikutus asiakastyössä -moduuli, ryhmädynamiikan ja tiimijohtamisen opetusta Aalto-yliopiston elokuvaväelle ja tuttuun tapaan päivän mittaisia ohjaustaitojen sekä työyhteisötaitojen koulutuksia. Toivon mukaan koronan lykkäämä Brahean työnohjaajakoulutus pääsee käyntiin myös.

Suunnittelen uutta koulutuskokonaisuutta tarjottavaksi – se perustuu työn alla olevaan kirjaani ”Mestarikisällipedagogiikka”. Pidin kaksi avointa webinaaria työn alustavista tuloksista. Keskusteluiden innostamana uskon että jäsentelyissäni on tolkkua ja kirjaa on entistä mukavampi tehdä. Jäsennykset vaikuttivat hyödyllisiltä käytännön työn kannalta, ja sen vuoksi aion viedä tätä nyt koulutuksiin pikimmiten.

Lisäksi työnkuvaani uutena asiana on tullut koulutusvideoiden valmistaminen. Olen tehnyt niitä aiemmin Itä-Suomen ja Oulun yliopistoille. Lisää luvassa syksyllä. Sen vuoksi lienee hyvä, että aloin tehdä myös noita avoimia videoluentojani. Se on hyvää harjoittelua tähän työmuotoon. Luulen että videotallenteet ovat pysyvästi mukana, kun koulutuskokonaisuuksia muokataan etänä tarjottavaksi joka rintamalla.

Minulla on tilaa yhdelle ryhmätyönohjaukselle, kannattaa varailla ajoissa! Koulutuspäiviä, työpajoja ja luentoja mahtuu parhaiten lokakuun puolenvälin jälkeen.

Nauttikaa kesästä lomalla, töissä ja arjen kaikissa hetkissä!

Julkaistu kategoriassa:

Opi ohjauskoulutuksessa – kehity ja kehitä työohjauksessa!

Ohjaus on yhteistyöhön perustuva muutosprosessi, jossa ohjattavan toimijuus vahvistuu ja yhteinen ymmärrys laajenee. Koulutuksissani opit kuinka se tehdään – työnohjauksissani kehityt ajattelussasi, työssäsi ja työyhteisössäsi.

Ohjausosaajat Sanna Vehviläinen Scroll to Top